OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU GRADA ZAGREBA

Poštovani gradonačelniče Tomaševiću,

obratili bismo Vašu pažnju na nedavne vijesti koje su uznemirile članove naše Udruge Hrvatska Mati i građane grada Zagreba u vezi planiranih promjena u pravima vezanim uz korištenje grobnih mjesta u vlasništvu Grada Zagreba. Ovim otvorenim pismom želimo istaknuti našu zabrinutost i postaviti pitanja u vezi s ovim planovima.

Prema našim saznanjima, postoji ideja da se pravo korištenja grobnih mjesta preraspodijeli temeljem imovinskog cenzusa obitelji te da se osiguraju grobna mjesta za imigrante. Osim toga, čuli smo da se planira premještaj domobrana i stradalih HRVATSKIH vojnika iz Drugog svjetskog rata s Mirogoja u “periferne” grobnice. Ove promjene izazivaju zabrinutost u našem gradu Zagrebu.

Poznato nam je da su se nedavno donosile odluke koje su utjecale na stečena prava građana, poput onih vezanih uz novčanu pomoć roditelja odgojitelja i pravo na najam stana. Sada se čini da će se ista pravila primijeniti i na korištenje grobnih mjesta. Planiranje povećanja cijena korištenja gradskih groblja i promjena uvjeta podsjeća nas na nedavne izmjene prava na najam stana, koje su izazvale kontroverze.

Posebno nas zabrinjava informacija da će se cijene korištenja grobnih mjesta povisiti za članove obitelji pokojnika s visokim primanjima te da će se ukinuti prava na korištenje grobnica u vlasništvu Grada Zagreba ukoliko obitelj već posjeduje vlastite grobnice. Također, planirano je da će se oslobođena mjesta dodijeliti imigrantima i stranim radnicima ako nemaju obitelj koja bi preuzela odgovornost u slučaju smrti u Hrvatskoj.

Molimo vas da razmotrite ove promjene i njihov potencijalni utjecaj na naše građane. Pokušavamo razumjeti ciljeve vaše administracije, ali također tražimo transparentnost i dijalog u vezi s ovim pitanjima. Nadamo se da ćemo dobiti odgovor putem ovoga pisma. Nadamo se da će vaš model vladanja pronaći rješenja koja će zadovoljiti interese svih građana Zagreba, a ne samo pogodovati onima koji podržavaju politiku koju provodite kao gradonačelnik.

S poštovanjem,

Predsjednica
UHM-a

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print