21.03. DAN DOWNOVOG SINDROMA

U znak podrške i razumijevanja osoba s Down sindromom, 21. ožujka 2021. godine, obucimo šarene, rasparene čarape te tako podržimo i prihvatimo različitosti koje nas okružuju.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom.
Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta.
Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru kromosoma otkrio još jedan kromosom viška – umjesto 2 tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.
Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju (mentalni hendikep).
Svjetski dan osoba s Down sindromom prvi puta obilježen je u Singapuru 2006. godine.

U Republici Hrvatskoj promjene su značajnije, no potrebno je još jako puno spoznaja, znanja, senzibiliteta društvene zajednice, upornosti roditelja, stručnjaka i samih osoba s Down sindromom kako bi se dobra iskustva svijeta prenijela i pokazala više mogućnosti za bolje uključivanje djece s Down sindromom u vrtiće i škole, za uključivanje mladih i odraslih u aktivniji život kroz učenje, rad, kroz socijalna druženja te kroz življenje s partnerima i prijateljima.

Svi smo mi različiti u fizičkom, psihičkom i intelektualnom smislu, svi mi imamo svoje potrebe (jasne i vidljive ili tajne i dobro čuvane), ali svi činimo mozaik koji se zove život.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print