Motivacija mladih za migracijom i zasnivanjem obitelji

Predstavnica Udruge Hrvatska Mati, Ljiljana Dragić prisustvovala je konfernciji za javnost Svjetskog Saveza Mladih Hrvatska na temu provedenog istraživanja “Motivacija mladih za migracijom i zasnivanjem obitelji”. Istraživanje su predstavili:

– Domagoj Dalbello
Svjetski Savez Mladih Hrvatska,

– dr. sc. Sanja Klempić Bogadi
Institut za migracije i narodnosti,

– dr. sc. Marin Strmota, doc.
Ekonomski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu,

– Ivan Majstorić
Svjetski Savez Mladih Hrvatska.

Mladi u prosjeku žele 2,4 djece, što je više od prosječnog broja djece u Hrvatskoj. Prema tome, razlog zašto nemaju više djece nije isključivo taj da ne žele djecu, već postoje druge otegotne okolnosti s kojima se suočavaju, istaknuo je Dalbello.

Marin Strmota, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i bivši državni tajnik za demografiju kojeg se javnost sjeća po neočekivanoj ostavci na konferenciji za medije, upozorio je kako je udio mladih sve manji pa time imaju sve manji glas u ukupnoj populaciji.

“Ako imate rast udjela starije populacije, naravno da se javne politike tada usmjeravaju na stariju populaciju jer to nosi relativno više glasova”, rekao je.

Znanstvena savjetnica na Institutu za migracije i narodnosti Sanja Klempić Bogadi ocijenila je kako je država previše okrenuta idejama povrata onih koji su otišli, dok bi prioritet trebao biti zadržati mlade koju su još uvijek tu.

Član SSMH-a Ivan Majstorić rekao je kako je potrebno osmisliti i dosljedno provoditi javne politike koje će zadržati mlade, posebno u slabije razvijenim područjima. U tijeku je priprema Nacrta prijedloga Strategije demografske revitalizacije RH do 2031., pa će SSMH ove podatke iskoristiti u javnom savjetovanju, ali i za nova istraživanja.

U istraživanju je sudjelovalo 660 mladih u dobi od 18 do 30 godina s prebivalištem u Hrvatskoj, a provedeno je lani od 23. rujna do 1. prosinca korištenjem društvenih mreža i e-maila.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print