Duboko smo razočarani potvrdom koju smo dobili od grada da neće biti nikakvih kompenzacija za ranu upisnu obvezu (RO)

Predsjednica udruge Hrvatska mati, Ljiljana Dragić, iskrenom zabrinutošću, obraća se javnosti u ime udruge s ovim izražajnim priopćenjem:

Duboko smo razočarani potvrdom koju smo dobili od grada da neće biti nikakvih kompenzacija za ranu upisnu obvezu (RO), obećanih Visokom upravnom sudu u obliku dodatnih mjesta u vrtićima. Ova vijest je poput hladnog tuša koji nas je oblio gorčinom i beznađem. Nažalost, stvarnost s kojom se suočavamo je još gora nego što smo mogli zamisliti, a naša zabrinutost je dosegnula vrhunac.

Prema gradskim podacima, ove godine imamo čak 3200 neupisane djece, što je izvan svake mjere neprihvatljivo. No, postoji duboka sumnja u vjerodostojnost tih brojki. Smatramo da grad namjerno manipulira podacima kako bi prikrio pravi razmjer kaosa koji trenutno vlada. Ovaj pokušaj prikrivanja istine samo povećava naše razočaranje i frustraciju.

Naši vlastiti terenski podaci, koje još uvijek usklađujemo, otkrivaju nevjerojatnu istinu da je grad namjerno umanjio brojku za 2000-3000 djece. Ta činjenica nas je šokirala i ostavila bez riječi. Još je apsurdnije što gradska prezentacija nije usklađena s aplikacijom koja bi trebala prikazivati trenutno stanje, a ironično je da je ta aplikacija trenutno izvan funkcije, kao da grad namjerno želi zatvoriti oči pred teškom stvarnošću.

Informacije koje nam dolaze iz vrtića samo potvrđuju naša najgora strahovanja. Stvarno stanje je mnogo lošije od onoga što grad prezentira. Brojke koje je grad prikazao sami po sebi su zastrašujuće, ali činjenica je da one ne odražavaju pravu sliku situacije. Time se dokazuje da je gradska vlast donijela odluku o ukidanju RO mjere bez ikakve adekvatne analize, vođena nekim nejasnim ideološkim razlozima. Takva isključivost ima za posljedicu univerzalnu štetu umjesto univerzalne dostupnosti. Sada smo suočeni s još većim brojem obitelji koje ostaju bez mogućnosti upisa djece u vrtiće.

Ovakva neodgovornost….

Index Vijesti
11:55, 20. lipnja 2023.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vise-od-3000-djece-ostalo-neupisano-u-gradske-vrtice-u-zagrebu/2473019.aspx

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print