Sastanak u Poglavarstvu Grada Zagreba na temu “Roditelji odgojitelji”

Dana 12.05.2022. godine na zahtjev Udruge Hrvatska Mati održan je sastanak u Poglavarstvu Grada Zagreba na temu “Roditelji odgojitelji”. 

Sastanku su nazočili; Ljiljana Dragić i Sandra Lončar, Udruge Hrvatska Mati;
Adela Abidović, GI “Djeca su budućnost”;
Davor Bernardić, saborski zastupnik kluba Socijaldemokrata, te zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec sa suradnicama.
Dana 09.12.2021. godine sadašnja gradska vlast donjela je odluku kojom su htjeli zadirati u stečena prava korisnika Mjere roditelj odgojitelj. Valja naglasiti da je sam gradonačelnik u predizbornoj kampanji u više navrata izjavio kako stare korisnike neće dirati, nego da će Mjeru revidirati. Prije donošenja sporne odluke održali smo nekoliko sastanaka na kojima smo upozoravali na pravne posljedice ukoliko se odluka izglasa. Gradonačelnik i njegovi suradnici nisu shvaćali ozbiljnost same problematike, a iz današnjeg sastanka možemo zaključiti kako ju ne shvaćaju niti sada. Izrazito nam je drago što je gospodin Bernardić pružio podršku prvenstveno zato što dolazi iz lijeve političke opcije kao i trenutna gradska vlast. Gospodin Bernardić je ukazao na problematiku korisnika Mjere, te je naglasio kako je sramotan iznos od 1000 kuna koji je po novoj odluci trebao biti mjesečna naknada za roditelje troje i više djece aludirajući na to kako vrtićkih kapaciteta nedostaje te roditelji ne mogu biti uključeni na tržište rada jer ne mogu upisati djecu u vrtić. Zatim je ponudio nekoliko opcija koje bi bile prihvatljive za roditelje korisnike Mjere ukoliko se odluče za njih. Na žalost niti sada nakon što je Vrhovni upravni sud privremeno obustavio izvršenje sporne odluke gradska vlast ne pokazuje interes za dijalog, naime zamjenica gradonačelnika gospođa Dolenec je napustila sastanak. Udruga Hrvatska Mati smatra kako je dijalog izrazito bitan kako bi se našlo rješenje kojim bi ova demografska mjera imala budućnost. Izrazito nam je žao što Grad ne prepoznaje važnost demografske politike.
U vremenu prilagodbe iz same mjere je izašlo 74 korisnika, od kojih se obustavom Visokog upravnog suda na mjeru vratilo 24 korisnika.
Bitno je naglasiti da se Ministarstvo pravosuđa i uprave očitovalo na žalbe zbog šutnje administracije radi neizdavanja potvrde izvršnosti, te je time potvrđena mogućnost ovrhe korisnika Mjere nad Gradom Zagrebom ukoliko dođe do neisplate primanja korisnicima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print