Nacionalni Dan Borbe Protiv Vršnjačkog Nasilja – Dan Ružičastih Majica

Mi, kao Udruga Hrvatska Mati, obilježavamo posljednju srijedu u veljači! To je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica.

Odijevanjem ružičastih majica, građani i civilne udruge diljem Hrvatske i svijeta simbolično žele skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama, koje može ostaviti teške psihičke posljedice. Nasilje nije samo verbalno i tjelesno, već i socijalno i psihološko, te je sve izraženije u virtualnom svijetu, odnosno društvenim mrežama kojima se djeca i mladi svakodnevno služe i kojima su izloženi. Stoga je potrebno skrenuti pozornost na otvorene rasprave o problemu nasilja, pravovremenu zaštitu žrtava vršnjačkog nasilja te pružanje potrebne pomoći počiniteljima nasilja. Od iznimne su važnosti kontinuirana i sustavna provedba preventivnih aktivnosti namijenjenih djeci, mladima, roditeljima i nastavnicima, koje su usmjerene na razvoj socijalnih i emocionalnih vještina te podizanje razine svijesti i znanja o pojavi vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko zlostavljanje se može definirati kao ponašanje koje je ponavljajuće i koje ima za cilj nanijeti emocionalnu/fizičku bol, štetu ili neugodu drugom djetetu. Dijete-žrtva je često u dužem vremenskom periodu izloženo agresiji od strane jednog djeteta ili više druge djece. Agresija može biti provedena kroz fizički kontakt, riječima ili nekim drugim načinima kao što su razne geste i namjerno isključivanje iz grupe.

Dvije su bitne karakteristike vršnjačkog zlostavljanja:

neravnoteža moći i snage – dijete koje je izloženo agresiji drugih ima poteškoća da se obrani te je na neki način bespomoćno u odnosu na djecu koja vrše zlostavljajuće ponašanje,
ponavljajuće ponašanje – zlostavljajuće ponašanje jednog djeteta prema drugom događa se više od jednog puta ili postoji mogućnost da će se dogoditi ponovno.
Vršnjačko zlostavljanje uključuje prijetnje, širenje glasina, napadanje djeteta fizički ili verbalno, socijalno izoliranje ili namjerno isključivanje nekoga iz grupe. U današnje doba javlja se i tzv. cyberbullying tj. vršnjačko zlostavljanje putem modernih tehnologija s kojima su djeca danas upoznata već od najranije dobi.

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Hrvatski sabor donio je u veljači 2017. godine. Ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine, kada su učenici maltretirali dječaka zbog ružičaste majice koju je nosio u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak protesta protiv tog slučaja nasilja, dječakovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, sve s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print