„MENTALNO ZDRAVLJE NEMA POLITIČKO NITI BILO KOJE DRUGO OPREDJELJENJE“

Mentalno zdravlje u Hrvatskoj mora imati naglasak na zajedničkom pristupu bez obzira na političko opredjeljenje. Mentalno zdravlje je važno pitanje koje ne bi smjelo biti politički polarizirano, već bi trebalo biti prioritet za sve građane.

prof.dr.sc. Miro Jakovljević

U Hrvatskoj, kao i u većini drugih zemalja, postoji stigmatizacija oko mentalnih poremećaja. To može rezultirati smanjenim traženjem pomoći i podrške od strane pojedinaca koji se suočavaju s mentalnim izazovima. Ključno je raditi na edukaciji i podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u društvu kako bi se smanjila stigmatizacija.

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj treba kontinuirano raditi na pružanju pristupačnih i kvalitetnih usluga za osobe s mentalnim poremećajima. To uključuje povećanje broja stručnjaka za mentalno zdravlje, podršku kroz terapiju i liječenje, te pristup mentalnoj zdravstvenoj skrbi u ruralnim područjima.

Pandemija COVID-19 dodatno je naglasila potrebu za većom pažnjom prema mentalnom zdravlju. Izolacija, ekonomska nesigurnost i strah mogu dovesti do pogoršanja mentalnog zdravlja. Stoga je važno da vlasti, organizacije civilnog društva i zajednica surađuju kako bi pružili podršku i resurse za one koji su pogođeni.

Osoba koja je dobrog mentalnog zdravlja je zadovoljna, pozitivna, sposobna zasnovati obitelj i biti sretna u obitelji, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je na radnom mjestu i dobro se nosi sa životnim nedaćama i stresovima. Smetnje mentalnog zdravlja obuhvaćaju duševne probleme i oštećeno funkcioniranje povezano sa stresom, simptomima ili klinički izraženim poremećajima, kao što je depresija.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji od svih bolesti depresija je na četvrtom mjestu po učestalosti. Pretpostavlja se da će kroz par godina biti po učestalosti druga po redu nakon kardiovaskularnih bolesti.

Rizik tijekom života za depresivnu epizodu je dvostruko veći u žena u odnosu na muškarce. Pokušaji samoubojstva su također češći u žena.

Na kraju, važno je razumjeti da mentalno zdravlje treba tretirati kao pitanje koje se odnosi na sve građane, bez obzira na njihovo političko ili bilo koje drugo opredjeljenje. Samo zajedničkim naporima može se stvoriti društvo u kojem se svatko osjeća podržano i gdje se mentalno zdravlje smatra prioritetom.

Stoga mi kao udruga ovom problemu pristupamo prioritetno te u skoroj budućnosti imamo cilj mobiliziranja nacije za podizanje kvalitete mentalnog zdravlja!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print