Imali smo čast sudjelovati na svečanoj premijeri filma MALE VELIKE SESTRE

Premijera dokumentarnog filma Jakova Sedlara „Male velike sestre“, koji govori o spašavanju Židova u bolnici Sestara milosrdnica, održana je u srijedu, 3. svibnja u prepunoj dvorani kina Cinestar Branimir centar u Zagrebu.

 

      Riječ je o nevjerojatnoj i dosad gotovo nepoznatoj priči o časnima Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog koje su, u suradnji sa zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem, spasile više od 300 Židova u bolnici Sestara milosrdnica. Film će u lipnju biti prikazan u Izraelu, a od jeseni će gostovati na nekoliko židovskih festivala u svijetu.

Pozdravljajući okupljene na premijeri Sedlar je kratko pojasnio razlog snimanja filma. „Jedan od razloga je želja da se kaže istina. Bila su to tamna vremena, međutim bilo je ljudi, ustanova koje su skrbile za ugrožene. Nepoznavanju ove, kao i drugih istina je razlog jugoslavenska historiografija koja se temeljila uglavnom na ideologiji, a ne na povijesnim činjenicama. Nekome nije bilo stalo da ovakva istina i ono što su radile časne sestre i nadbiskup Stepinac bude poznato“, rekao je Sedlar.

      Među brojnim uzvanicima premijeri su nazoćili i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua te zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print